Składniki:
25 dag mąki pszennej
15 dag mąki gryczanej
2 szklanki mleka
2 - 3 jaja
4 dag masła
1,5 dag drożdży
0,5 łyżeczki cukru
sól
olej do smażenia

Sposób przygotowania
W szklance podgrzanego mleka rozpuść drożdże i dodaj połowę mąki. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dolej pozostałą ilość mleka dodając roztrzepane w nim żółtka, stopione masło, sól i cukier. Całość dobrze wymieszaj i ponownie postaw w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przed smażeniem dodaj do ciasta pianę z białek i ostrożnie wymieszaj. Natychmiast smaż cienkie placuszki na rozgrzanym oleju. Podawaj ze śmietaną i konfiturami.

Składniki:
mięso wieprzowe z łopatki bez kości i skóry - 5 kg
sól - 9 dag
pieprz - 2 dag
czosnek - 2 dag
woda 0,50 l
można dodać majeranku wg uznania

Sposób przygotowania
Mięso pozbaw grubszych ścięgien i powięzi oraz nadmiernej ilości tłuszczu, następnie pokrój w drobną kostkę lub rozdrobnij przy pomocy maszynki do mięsa przez siatkę 5 mm. Rozdrobnione mięso przełóż do miski dodając przyprawy i wodę. Mieszaj dość energicznie przez około 20 min. Przygotowany farsz pozostaw w chłodnym miejscu przez około 2 godziny. Następnie farszem napełnij osłonki cienkie wieprzowe, wcześniej namoczone w letniej wodzie. Osłonki napełnij dość ściśle, odkręcając w odcinki wg uznania. Zagotuj wodę i włóż przygotowane kiełbaski, a następnie obniż temperaturę wody do ok.70 stopni C. Czas parzenia: 20 - 25 min.

Składniki:
1,5 szklanki mąki
sól
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
4 całe jajka

Sposób przygotowania
Składniki zmiksuj, pozostaw na ok. 30 min. Smaż naleśniki na oleju. Podawaj z farszem owocowym, serem białym lub innym wedłu uznania.

Składniki:
3 kilogramy wydrylowanych dojrzałych wiśni
0,5 litra wody
1 kg cukru

Sposób przygotowania
Z cukru i wody ugotuj syrop i do wrzącego syropu powoli wsyp przygotowane wiśnie. Doprowadź do wrzenia i pozostaw całość do następnego dnia. Następnie podgrzej powoli do wrzenia i pozostaw do następnego dnia. W trzecim dniu czynność powtórz, ciągle lekko mieszając, i utrzymuj temperaturę wrzenia do momentu uzyskania właściwej konsystencji - dość gęstego syropu. Gotową, gorącą konfiturę złóż do przygotowanych słoiczków.

Składniki:
0,5 kg zielonych orzechów włoskich
1 litr spirytusu
kawałek cynamonu
10 goździków
3 gorzkie migdały
0,5 kg cukru
0,5 litra wody (2 szklanki)

Sposób przygotowania
Do sporej karafki wrzuć drobno pokrojone zielone orzechy, dosyp przygotowane korzenie i zalej spirytusem zmieszanym ze szklanką wody. Tak przygotowaną nalewkę pozostaw w ciemnym miejscu przez 2 tygodnie. Następnie zagotuj drugą szklankę wody z cukrem i dolej do karafki. Po miesiącu przecedź płyn przez bibułkę i rozlej do butelek zatykając korkami. Najlepiej smakuje po roku leżakowania.