W czwartek 21. kwietnia b.r., z inicjatywy Pana Doktora Krzysztofa Jończyka z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa PIB w Puławach, odbędzie się spotkanie uczestników Doliny Ekologicznej Żywności. Będzie miało miejsce w budynku Głównego Laboratorium Analiz Chemicznych przy Al. Królewskiej 17 (obok Hotelu IUNG) , w sali nr 3. Rozpocznie się o godzinie 11,00. Szczegóły, wraz z programem spotkania, zostaną rozesłane e-mailowo zainteresowanym osobom. 

Przyszła wiosna, przyroda odżywa, a wraz z nią my, znużeni zimnem, deszczem i brakiem słońca. Teraz, kiedy za oknem jest coraz bardziej zielono i radośnie, chcemy tę radość wprowadzić także do naszej kuchni, ale czy na pewno robimy to dobrze? Czy zamiast podawać naszym bliskim zdrowe i lekkie warzywno-owocowe posiłki, niechcący im nie zaszkodzimy? Dlaczego powinniśmy uważać na parszywą (brudną) dwunastkę, a śmiało sięgać po czystą piętnastkę i gdzie powinniśmy ich szukać? Environmental Working Group (EWG), amerykańska organizacja ekologiczna specjalizująca się m.in. w badaniach toksykologicznych, dowiodła, że niektóre gatunki warzyw i owoców chłoną jak gąbka pestycydy i inne sztuczne, szkodliwe związki zawarte w nawozach, a niektóre są ich pozbawione, mimo stosowania nawozów sztucznych na plantacjach, gdzie je wyhodowano.

Parszywa (brudna) dwunastka: brzoskwinie, jabłka, jagody, jarmuż, nektarynki, papryka, seler, szpinak, truskawki, winogrona, wiśnie, ziemniaki + mleko, mięso, kawa

Czysta piętnastka: ananas, arbuz, awokado, bakłażan, brokuły, cebula, groszek, kapusta, kiwi, kukurydza, mango, pieczarki, słodkie ziemniaki, szparagi.

Co to oznacza? Główne zalecenie to kupowanie warzyw i owoców w sklepach ekologicznych lub od zaufanych hodowców, oraz pamiętanie o dokładnym umyciu ich przed spożyciem. Badaniem objęto jarzyny i owoce dostępne w USA. Europejczycy nie powinni odczytywać listy dosłownie, raczej należy przełożyć dane na nasz lokalny rynek, gdzie np. królują jabłka i sezonowo truskawki. Jeśli powstałaby polska lub europejska brudna dwunastka, zapewne byłyby różnice. Tak czy inaczej - warto być świadomym konsumentem i znać wyniki badań, które pomogą nam dbać o zdrowie.

Opracowanie: Karolina Franczak

 

Źródła:

http://dziecisawazne.pl/najbardziej-skazone-pestycydami-warzywa-owoce-tzw-brudna-dwunastka, https://nutriporta.wordpress.com/2016/02/11/czy-warto-kupowac-produkty-ekologiczne/ 

W Wielki Czwartek, 24 marca b.r., w lubelskiej GALI przy ul. Fabrycznej 2 odbędzie się ekologiczny Kiermasz Wielkanocny. Będzie to specjalny kiermasz z cyklu Eco-Gala, oferujący produkty objęte certyfikatem ekologicznym. Będzie można tam zakupić przede wszystkim ekologiczną żywność na Święta (świeże warzywa, wędliny, sery, miody, soki oraz pieczywo i wyroby cukiernicze) jak i kosmetyki alternatywne, ekologiczne mydła oraz proszki do prania. Nie zabraknie także wyrobów rękodzieła artystycznego, które mogą stanowić świąteczne dekoracje lub oryginalne upominki. Serdecznie zapraszamy!

Kiermasze Eco-Gala odbywają się w godzinach 10,00-16,00, wstęp wolny.

Z dumą zauważamy, że w "Planie na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju", czyli strategii obecnego rządu sporządzonej dla Polski na najbliższych kilkanaście lat, znalazło się poczesne miejsce dla klastra Dolina Ekologicznej Żywności, której Stowarzyszenie „EkoLubelszczyzna” jest czynnym uczestnikiem! Prosimy zwrócić uwagę na tekst ze strony 54, dotyczący wizji rozwoju regionu Polski Wschodniej. Prezentacja zawierająca treść Planu jest dostępna w Internecie pod adresem: https://t.co/o1IJSWY9xO