W imieniu Organizatorów zapraszamy na III Forum Innowacji "Lubelskie Region - healthy land of food and forests" (Region Lubelski jako zdrowa kraina żywności i lasów). Spotkanie odbędzie się 16 kwietnia 2019 roku (wtorek) w Lubelskim Centrum Konferencyjnym w Lublinie, przy ulicy Grottgera 2, w Sali S1 (na parterze) i będzie realizowane w ramach projektu EmpInno (Interreg Region Morza Bałtyckiego 2014-2020). W projekcie tym brało udział nasze Stowarzyszenie.

W części pierwszej spotkania wypowiedzą się prelegenci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytetu Warszawskiego, Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” oraz regionalnni przedstawiciele firm, instytucji oraz jednostek naukowo-badawczych. Głównymi tematami, które będą poruszane podczas spotkania to: funkcjonowanie europejskich systemów certyfikacji żywności w Polsce, żywność wysokiej jakości- kontekst europejski, globalne możliwości rynkowe oraz Podkarpackie Smaki czyli tworzenie sieci gospodarczej współpracy. W części drugiej spotkania zostaną zaprezentowane istotne wyzwania dla rozwoju biogospodarki, tj. konkretne rozwiązania reprezentowane przez agroleśnictwo łączące cele rolnictwa i cele leśnictwa oraz koordynacja  interdyscyplinarnych badań naukowych bezpośrednio angażowanych do planowania strategicznego. 

Potwierdzenia obecności należy przesyłać do 12 kwietnia (piątek) 2019 roku na adres: katarzyna.kiszczak@lubelskie.pl i Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego zaprasza wystawców i kupujących na Kiermasz Wielkanocny Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, który odbędzie się w dniach 11-14 kwietnia b.r. na Krakowskim Przedmieściu i Starym Mieście oraz na Placu Zamkowym w Lublinie. Podczas imprezy będzie można zaopatrzyć się zarówno w wyroby rękodzieła ludowego, jak i zakupić upominki dla bliskich oraz wielkanocne potrawy i produkty żywnościowe. Na kiermaszu wystawiają się producenci, dlatego kupujący mogą bezpośrednio z nimi porozmawiać o tajnikach przygotowań świątecznych ozdób czy potraw. Udział w kiermaszu jest bezpłatny zarówno dla wystawców, jak i kupujących. Organizatorzy zapewniają zakwalifikowanym wystawcom domki lub namioty wystawiennicze do sprzedaży i prezentacji swoich produktów. 

Więcej informacji na temat imprezy można odnaleźć na stronie: http://lubelskie.ksow.pl/news/entry/14249-oglaszamy-nabor-wystawcow-na-kiermasz-wielkan.html 

 

W czerwcu 2018 roku rozpoczęła się realizacja projektu „Innowacyjny model produkcji, przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy”, dofinansowanego z funduszy unijnych. W ramach projektu zostanie opracowany model produkcji, przetwórstwa i dystrybucji dla kilkuhektarowego, pilotażowego gospodarstwa w Dolinie Zielawy. Po etapie wdrożenia model będzie upowszechniany jako dobra praktyka w innych regionach Polski i poza jej granicami. W ramach projektu zaplanowano wprowadzenie do uprawy w polikulturze (zwanej też techniką agro-leśną, bądź uprawą współrzędną alejową) z czarnym bzem oraz różą owocową roślin cieniolubnych dziko rosnących, będących gatunkami zagrożonymi lub chronionymi, takich jak: miodunka plamista, malina moroszka i przetacznik leśny. Innym efektem projektu ma być opracowanie i wdrożenie agrotechniki monokultury w celu wprowadzenia do uprawy roślin dzikorosnących takich jak: pokrzywa zwyczajna, rzepik pospolity i ostrożeń warzywny. Produkty końcowe w postaci herbatek z uprawianych ziół wprowadzone będą na rynek za pomocą ulepszonej metody marketingowej. Partnerami projektu, który zakończy się w roku 2021, są: Fundacja Rozwoju Lubelszczyzny (Lider) oraz partnerzy: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach (IUNG-BIP), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW), ECO-FARM Sosnówka Sp. z o.o. oraz Pani Barbara Baj-Wójtowicz – rolnik.

Więcej informacji o projekcie można odnaleźć na stronie: http://lubelskieziola.iung.pl/

W sobotę 8. czerwca b.r., wraz ze Słowiańskim Grodem w Wólce Bieleckiej, będziemy obchodzić XV-lecie powstania tego niesamowitego miejsca na mapie Regionu. Jednym z patronów tego wydarzenia jest Stowarzyszenie „EkoLubelszczyzna”, reprezentujące klaster Dolina Ekologicznej Żywności. Choć szczegóły atrakcji i programu znajdują się w fazie roboczej, Słowiański Gród już dzisiaj obiecuje wiele oryginalnych atrakcji. Będzie to  muzyczno-kulinarna impreza o charakterze historycznym, przyjazna rodzinie, w klimacie wczesnego średniowiecza. Bez popcornu, coli, plastiku i piwa, ale za to z pysznymi produktami ekologicznymi z Regionu. Rozpocznie ją okolicznościowa Msza Święta w oprawie drużyn wojów i polsko-węgierskiego zespołu muzyki dawnej Szelindek, wśród replik średniowiecznych obiektów. Potem na wszystkich Gości, w tym młodzież szkolną, i rodziny z dziećmi, będą czekać dalsze atrakcje. Wiele będzie dawnych gier i zabaw zręcznościowych, a także Słowiańska Dyskoteka, poprzedzona nauką tańców dawnych. Wioska rzemieślnicza da możliwość poznania pradawnych rzemiosł i własnoręcznego wykonania produktów przydatnych w dawnym i obecnym gospodarstwie domowym. W zagrodach zobaczymy owce ras rodzimych, jakie mogli hodować mieszkańcy naszych okolic 1000 lat temu. Gratką dla Gości będzie spotkanie z twórcami programu internetowego „Historia bez cenzury”. Oprawę muzyczną stworzą zespoły muzyki: dawnej Szelindek, folk metalowej Grai, a interaktywnie popisze się  multiinstrumentalista Sasza Atanasow. Kuchnia słowiańska zadowoli najbardziej wybrednych łasuchów, gdyż Grodzianie przygotują znane i nagradzane w wielu konkursach potrawy, takie  jak: zestaw kasz po słowiańsku, groch z kapustą, zupa z pokrzyw, legendarny boczek oraz kaszanka z czosnkiem i cebulą z pieca. Zobaczymy pokazy szermierki i łucznictwa konnego oraz dawnych walk i uzbrojenia, przygotowane przez zaproszone grupy dzielnych wojów. Wieczorem odbędzie się Słowiańskie Święto Ognia i Wody, oparte na legendzie o Sobótce, zakończone tańcami z ogniem.

Ważnym punktem obchodów będzie konkurs kulinarny na „jagnięcinę po słowiańsku” o Puchar Starosty Powiatu Łęczyńskiego, z cennymi nagrodami (1. miejsce - 1500 zł, 2. miejsce - 1000 zł, 3. miejsce - 500 zł). Produkty spożywcze i napoje, serwowane podczas imprezy, pochodzić będą z Lubelszczyzny. Będzie to okazja do przedstawienia Gościom imprezy ekoproduktów oferowanych przez członków naszego Stowarzyszenia oraz uczestników Doliny Ekologicznej Żywności. 

Serdecznie zapraszamy Państwa do uczestnictwa, zarówno w roli Gości, jak i wystawców ekooferty z Regionu. Chęć udziału należy zgłaszać telefonicznie albo mailowo. Dane kontaktowe są dostępne na fanpage'u Słowiańskiego Grodu albo pod adresem http://www.slowianskigrod.pl/

Wspaniałych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia 
i udanego startu w Nowy Rok 2019, 
w którym oby Państwu dopisywało szczęście, zdrowie
i otaczała ludzka życzliwość
życzy 
Zarząd Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"